Et fællesskaB for de havelskende

Race for Oceans staffetten

Race for Oceans Stafetten er en årlig begivenhed, der kombinerer sport, strandrensning og videndeling på unik vis. Som den olympiske ild rejser én depeche op langs Danmarks vestkyst. Naturens linjer sætter rammen, mens depechen flyttes på land eller til vands af et fællesskab af mennesker med forskellige baggrunde.

Ruten går langs fra Sylt til Skagen – en strækning på 456 km i alt. Ruten er inddelt i 47 sektioner, og disciplinerne er primært løb/gang (ca. 15 min. pr. km.), men det er også muligt at stå på SUP eller sejle havkajak. Distancerne vil variere fra 2-49 km afhængig af sektion og disciplin.

Alle, der tilmelder sig i denne event, vil være på samme hold og derved i fællesskab hjælpe med at bringe depeche frem. Bemærk, at sikkerheden har første prioritet. Det betyder, at vi ikke går på kompromis med naturens kræfter. Derfor kan der være sektioner, hvor vandsportsaktiviteter aflyses, og man derfor skal løbe/gå med depechen, såfremt det er muligt.

På udvalgte lokationer vil der være strandrensning langs kysten, som faciliteres af organisationer, virksomheder samt lokale ildsjæle.

 

Ruten

Race for Oceans Stafetten starter på Sylt og slutter i Skagen. Ruten er 456km og består af 47 sektioner, som er fordelt på 15 dage.

stafetten i 2022 blev særlig

Som noget særligt for dette år fortsatte Stafettens rejse videre på Danmarks østkyst, hvor depechen blev sejlet fra Skagen til Aarhus i samarbejde med X-Yachts.

Undervejs gjorde vi stop i 13 havne. Her afholdte vi  havnerensninger og fandt mikroplasttypen plast pellets i 11 ud af de 13 havnene. Det gjorde indtryk at finde netop plast pellets ud til et mere lukket farevand, men det understregede blot, at havene hænger sammen.

Til disse havnerensninger tog vi også undervandsdroner i brug for at undersøge livet under havoverfladen, og dét blev første gang, vi inkluderede teknologi i vores aktiviteter.

 

Beach Clean-ups

Siden 2021 har vi taget andre havelskende mennesker med på strandrens. Vi kalder det også beach clean-ups eller Walk & Talks alt efter konceptet for dagen.

Vi har ofte familier, venner, virksomheder, skoler, højskoler og spejdergrupper med på stranden langs kysten. Her står vi for afholdelse af en strandrens, hvor vi giver en nærværende oplevelse tilpasset den enkelte gruppes behov.

Vil du med til beach clean-up?

Hold øje med vores aktiviteter på de sociale medier. Ellers er du velkommen til at sende en forespørgsel til os på mail hello@raceforoceans.org

Den store plast pellet-jagt 2023

I sommeren 2023 afholdte vi en stor plast pellet-jagt, som varede seks uger i streg. Jagten gik ind på 10 nordjyske strande og blev støttet af Miljøstyrelsen.

Vi afholdte i alt 42 strandrensninger med 762 besøgende. Den yngste var 10 mdr. gammel og den ældste 82 år. Tilsammen opsamlede vi ca. 19.067 stk. plast pellets ved håndkraft – det svarer til ca. 572 gram!

Indsatsen var en oplysningskampagne som plast pellets på de danske strande. Du kan læse mere om plast pellet-udfordringen under Technology. Her finder du også viden om vores seneste skud på stammen – et teknologiprojekt der er sat i søen for at gøre noget ved problemet.

 

Aktiviteter gennem årene

Siden 2019 har vi ud over Stafetten afholdt forskellige typer af aktiviteter og strandrensninger.

Havplastlinjen 2020. I september 2020 modtog vi Verdensmålsprisen i kategorien “Ildsjæl”. Vi fejrede prisen med vores fællesskab af havelskende mennesker og byggede Danmarks første Havplastlinje mellem Blokhus og Løkken – en strækning på 15 km. Havplastlinjen foregik over 7 dage og blev kåret til “Ugens Projekt” for uge 42 af DR Ultra.

Virtuel beach clean-ups 2021. Grundet Covid-19 restriktionerne tilbage i 2021 kunne vi ikke samles til beach clean-ups. Vi afholdte derfor Danmarks første Virtuelle beach clean-ups. Konceptet var enkelt. Alle kunne deltage ved at tage til sin lokale strand og samle havplast. Deltagerne kunne samle et udsnit i sin hånd, tage et billede og dele det med os på sociale medier. Der var en bred opbakning fordelt rundt i hele Danmark, og vi oplevede, at deltagere fandt det meningsfuldt og inspirerende.