Et stort skridt videre

Race for Oceans Technology

Havet har brug for endnu mere fokus og kærlighed. Derfor blev Race for Oceans Technology ApS oprettet i 2023 med formålet om at at udvikle en software, der skal hjælpe os med at samle affald op, vi på landjorden ikke kan opsamle med håndkraft.

Vi starter med at fokusere på opsamling af plast pellets!

Siden 2019 har vi fundet plast pellets på den danske vestkyst, og da vi i 2022 også fandt plast pellets i havne på østkysten startede de indledende tanker om at igangsætte et teknologiprojekt med fokus på opsamling af plast pellets ved hjælp af AI, robot- og droneteknologi.

Udvikling af verdens første AI BEACH rover PROtotype

I september 2023 indgik Race for Oceans et samarbejde med den danske softwarevirksomhed Trifork. Formålet med samarbejdet var et udvikle den første AI Beach Rover Prototype i verden, som kunne detektere og opsamle plast pellets i et indendørs miljø.

En rigtig spændende proces startede, og tre måneder senere kunne vi med succes teste roverens styreegenskaber på stranden ved Esbjerg. Derefter etablerede vi en indendørs sandkasse, og i marts 2024 samlede roveren via AI de første plast pellets op. Det var et stort øjeblik at se vores idé blive til virkelighed, og prototypen blev vist til offentligheden for første gang i juni 2024.

Vores vision er, at vi i fremtiden kan opsamle alt affald på landjorden, som vi ikke kan opsamle med håndkraft. Næste fase begynder i oktober 2024 og handler om at udvikle en AI model til droner, så vi kan kortlægge hotspots og på den måde kunne lave en samlet løsning, der forstyrrer biodiversiteten mindst muligt.

Synergi mellem teknologier skaber impact

Race for Oceans og den danske Tech-virksomhed Trifork går sammen om at udvikle en robot, der ved hjælp af blandt andet AI kan fjerne plastrester fra strandene. Et problem der desværre er identificeret på hele kloden. Planen er at de første robotter skal gøre rent på strandene fra Q1 2024.

“Arbejdet med at fjerne plast pellets fra strandene er både fysisk og mentalt hårdt arbejde, derfor er der brug for at tænke anderledes, hvis vi skal problematikken til livs. Henover det seneste år har vi indsamlet vores egne datasæt, herunder bl.a. mere end 15.ooo billeder af plast pellets langs den jyske vestkyst. Den data kan nu bruges til at udvikle den teknologi, der skal fungere som robotternes hjerne”, siger Signe Simonsen, CEO Race for Oceans.

“Plast pellets er en global udfordring, som over tid vil ødelægge naturen både på strandene og i havet. For nogen kan det virke som en uoverkommelig opgave, men vi går til opgaven med oprejst pande, for vi ved, hvordan teknologi er en af de primære drivkræfter for at skabe en mere bæredygtig verden og forebygge udfordringer som disse”, udtaler Jørn Larsen, Founder og CEO Trifork.

Field Trip 2023

I februar 2023 lød startskuddet på den nye rejse i teknologiprojektet, og teamet tog på en field trip langs den jyske vestkyst. Formålet var at indsamle rådata i form af video- og billedmateriale af plast pellets med forskellige kameraer samt fysisk opsamling vha. håndkraft.

Ruten var 450 km fra Rømø til Skagen med 40 stops undervejs, hvor der blev fundet plast pellets på 38 af stederne. I alt blev der taget +15.000 billeder og opsamlet 5.174 plast pellets i perioden.

Resultatet blev, at vi i dag står med et validt datasæt, som vi kan videreudvikle på og få skabt den software med computer vision technology, der på sigt kan integreres på små opsamlingsrobotter.

I forlængelse af vores field trip samarbejdede vi med Alexandra Instituttet og Aalborg Universitet, og projektet blev støttet af EMD Fonden.

Støt Race for Oceans Technology

Er du virksomhed, kan du støtte Race for Oceans Technologys videre rejse med et sponsorat her:

Kontakt: signe@raceforoceans.org

Sparekassen Kronjylland
Reg.nr.:9331
Kontonummer: 0020462728

IBAN-kontonummer: DK1593310020462728
BIC-kode: KRONDK22

Race for Oceans Techonology
Søndergade 30
9480 Løkken
CVR: 43933760

FÅ ET INDBLIK I Field Trip

Hvad er
plast pellets?

Vi hører ofte om plastik og mikroplast i naturen. Plast pellets tilhører denne kategori og er et stort, globalt problem i verdenshavene.

Plast pellets er et råmateriale, der bruges til at fremstille plastikprodukter med, og de findes således i alverdens forskellige farver. Europa-Kommissionen har i 2023 estimeret, at der i EU alene sker et utilsigtet spild i naturen på mellem 52.000 – 184.000 tons om året.

Spildet sker i forbindelse med transport til lands eller vands men også i forbindelse med produktionen af plast pellets eller af plastikprodukter. De bliver produceret i en størrelse på ca. 5 mm i diameter, og de indgår derfor i kategorien mikroplast.

Til vores aktiviteter ser vi plast pellets skyllet op på land på både den danske øst- og vestkyst, og vi oplever, at under 2% af vores deltagere ved, hvad plast pellets er. Derfor blev den store plast pellets-jagt i sommeren 2023 også en oplysningskampagne til den brede befolkning om udfordringen.

Grundet størrelsen og den enorme spildmængde vil ingen manuel indsats komme opsamlingen af disse plast pellets i naturen til livs – derfor bliver det vores første case på opsamling af affald på landjorden ved hjælp af teknologi.

Partners